De Black Badge is een levenshouding

"De Black Badge is een levenshouding, een facet van Rolls-Royce dat vooral diegenen zal aanspraken die risico's durven nemen, lak hebben aan regels en lachen met conventies. Ze zijn rusteloos van geest, niet bereid tot compromissen en willen de wereld veranderen. Technisch en esthetisch gezien is de Rolls-Royce Badge het alter ego van Rolls-Royce: donkerder, assertiever, krachtiger en barstensvol zelfvertrouwen - en veeleisender. Met de Black Badge hebben we één van de meest dominerende creaties die ooit gemaakt zijn in het landschap van de luxeauto’s. Het is een écht scharniermoment voor ons merk."

Torsten Müller-Ötvös, directeur bij Rolls-Royce Motor Cars.Inleiding

Sir Malcolm Campbell, Howard Hughes, Keith Moon, Yves Saint-Laurent, Mohammed Ali en onze eigen Charles Rolls...Stuk voor stuk jonge gentlemen die werden gedreven door een rusteloze geest, klaar om de wereld op hun eigen manier te veranderen. Ongehinderd door sociale conventies leefden deze vernieuwers op het scherp van de snee, met een sterk geloof in eigen kunnen, om grenzen te verleggen en hun eigen visie te realiseren. Stuk voor stuk durvers die snel hebben geleefd en hard hebben gewerkt én gespeeld.

De huidige generatie van jonge, vastberaden regelbrekers doet al even weinig concessies aan de manier van leven als hun beroemde voorgangers. Ze bewandelen onbetreden paden, leven een onconventioneel leven, bezeten door een passie voor hun eigen levensdoelen en realisaties en waar ze een echte adrenaline rush van krijgen. 

Voor hen is leven genieten, en dat doen ze zoals zij dat willen.

En wanneer de dag voorbij is, en de slag gewonnen, trekken ze vol vertrouwen de nacht in. Ze gaan waar de nacht hen voert, en halen er het maximale uit - als hun verdiende beloning. 

Veeleisend, zowel in hun levensstijl als in de doelen die ze nastreven, stellen ze de hoogste eisen aan de symbolen van hun levensstijl. Meer en meer willen deze persoonlijkheden hun succes tonen met tekenen die een perfecte symbiose vormen tussen hun leven en de merken die ze verkiezen. 

Veel van deze persoonlijkheden kozen de laatste jaren voor het vernieuwde Rolls-Royce als een merk dat het best hun persoonlijke levensstijl belichaamt, net zoals hun voorgangers dat ooit deden. 

Net zoals ze hun eigen grenzen voortdurend verleggen, vroegen ze Rolls-Royce om hetzelfde te doen. Gefascineerd door de oneindige mogelijkheden die de Bespoke-filosofie biedt, vroegen ze het merk om "een Rolls-Royce te maken als nooit tevoren, een Rolls-Royce die niet alleen een weerspiegeling is van onze levensopvatting, maar ook fundamenteel anders is, net zoals wij." 

Het is dan ook geen wonder dat Rolls-Royce, dat altijd klaarstaat om aan de wens van een klant tegemoet te komen met een Bespoke antwoord, eens te meer zijn kunnen heeft getoond als het grootste toonaangevende luxemerk ter wereld. Rolls-Royce transformeerde zijn eigen merkiconen en belichtte een duistere kant van zijn karakter dat beter aansluit bij de verlangens van een nieuwe generatie van succesvolle personen.

Het resultaat: de Black Badge.

 

Een alter-ego voor een nieuw soort klant

De Rolls-Royce Black Badge richt zich tot de donkerdere, assertievere en veeleisendere esthetiek van deze klanten. Als een écht Bespoke antwoord op hun wensen had de interactie tussen merk en klant een ingrijpend effect op het uiterlijk en het karakter van de Rolls-Royces Ghost en Wraith. 

Het resultaat is de Ghost Black Badge en de Wraith Black Badge. 

"Vandaag kan ik aankondigen dat Rolls-Royce een permanente reeks Bespoke auto’s zal creëren voor een groep jonge, gedreven, selfmade mensen, als uitdrukking van een gedurfde levensstijl," vertelt Torsten Müller-Ötvös, directeur bij Rolls-Royce Motor Cars. "Door middel van een unieke samenwerking met deze nieuwe klanten creëerde Rolls-Royce de 'Black Badge', de ultieme auto als het gaat om pure luxe en automobieltechniek. Technisch en esthetisch gezien is de 'Black Badge' het alter ego van de Rolls-Royce Wraith en Ghost: donkerder, assertiever, krachtiger, veeleisender. Het is een echt scharniermoment voor ons merk."

Giles Taylor, directeur Design bij Rolls-Royce Motor Cars, verklaart: “Met de Black Badge komen we tegemoet aan de eisen van deze nieuwe klanten. Niet alleen verlangen zij naar een alternatief imago voor zichzelf, ze wensen ook dat het onderbouwd wordt door echte Rolls-Royce autotechniek. De ziel van de Black Badge toont zichzelf via een aantal zorgvuldig bestudeerde designelementen die samen een donkerdere interpretatie van luxe en raffinement brengen. Nieuwe materiaalaccenten en nuances worden gecombineerd om te beantwoorden aan de smaken van dynamische klanten die een scherpere kijk hebben op de uitdagingen van het leven. 

Met dit manifest als uitgangspunt transformeerden Rolls-Royce designers, ingenieurs en vakmensen de Ghost en Wraith op subtiel verschillende manieren. Ze hadden als doel om donkerdere, assertievere en scherpere Black Badge alter ego’s te leveren die als broers op elkaar lijken. Het resultaat? Twee auto’s die op het eerste gezicht dezelfde kenmerkende, gemeenschappelijke visuele trekken hebben, terwijl onder het oppervlak echter twee heel verschillende nachtdieren schuilgaan.

 

De inhoudelijke transformatie van een icoon.

Samen met de Pantheon-grille vormen het bekende dubbele R-logo en de Spirit of Ecstasy de ware belichamingen van het merk Rolls-Royce. Deze gekoesterde merksymbolen hebben echter al eerder een identiteitsverandering ondergaan, toen de omstandigheden zich daartoe leenden. 

Zo veranderde Sir Henry Royce zelf in 1933, geheel in lijn met de echte Bespoke filosofie, het traditionele rood-op-zilver van het dubbele R-logo in zwart-op-zilver,  zodat het logo niet botste met de kleurkeuzes voor de carrosserie van topklanten zoals de Prins van Wales. 

Ook de iconische Spirit of Ecstasy figuur onderging in de loop der jaren een aantal veranderingen, zowel op het vlak van design als van gebruikte materialen. 

Ze was groot en rechtopstaand, later knielend en naar voor hellend om meer dynamiek te suggereren; ze werd gemaakt van goud, zilver, kristal en roestvrij staal, ze werd versierd met juwelen, verlicht en hoger getild.

Opnieuw wijzen de Spirit of Ecstasy en de iconische dubbele R ons de weg met de nieuwe interpretatie van de ‘Black Badge’. Ogenschijnlijk ondergaan de Ghost Black Badge en de Wraith Black Badge een heel gelijkaardige transformatie. 

De transformatie begint met de ‘Vliegende Dame’. Die verandert niet van vorm, houding of materiaal, maar wel van kleur - om de obsessie van de eigenaar voor de duisternis te onderstrepen. Ze ontpopt zich tot een zwarte glimmende vamp die onverschrokken door de nachtelijke stad scheert. Maar de transformatie voltrekt zich ook bij de andere iconische symbolen van de Ghost Black Badge en Wraith Black Badge. Het dubbele R-logo op de boeg, zijflanken en achterzijde van elke Black Badge wordt zilver-op-zwart, terwijl chroom oppervlakken van bijvoorbeeld de omlijsting van de frontgrille, het kofferdeksel, de afwerking van de lage luchtinlaat en uitlaatpijpen donker worden. 

De kracht van de Black Badge laat de aarde vibreren via nieuwe lichtgewicht aluminiumwielen met composiete koolstofvezel die speciaal voor de Ghost Black Badge en Wraith Black Badge werden ontworpen. De nieuwe wielen, ontwikkeld door Rolls-Royce over een periode van vier jaar, bevatten 22 lagen koolstofvezel die in drie richtingen zijn gelegd en aan de buitenranden van de wielen terugplooien om uiteindelijk 44 lagen weerstand te vormen. Extra kracht wordt geleverd door de in 3D gesmede, aëronautische aluminium naaf die verbonden is met de velg door middel van titanium bevestigingselementen van luchtvaartkwaliteit.

De Black Badge brengt de kleur zwart tot een ongekende intensiteit.

De meervoudige verf- en laklagen die gebruikt worden voor de Black Badge worden herhaaldelijk met de hand gepolierd: het meest veeleisende verf- en polierproces dat ooit voor verf werd gehanteerd. Het resultaat is het meest intense en diepste zwart dat ooit te zien was op het oppervlak van een auto. 

Maar natuurlijk: bij Rolls-Royce draait alles om Bespoke. En dus kunnen klanten om het even welke kleur kiezen voor de carrosserie of voor het lederwerk van hun Ghost Black Badge of Wraith Black Badge. 

 

Binnenin de Black Badge: geavanceerde luxematerialen uit de luchtvaart en oneindige mogelijkheden. 

De mogelijkheden binnenin de Black Badge zijn oneindig, dankzij een duistere herinterpretatie van pure luxe, geïnspireerd op geavanceerde Rolls-Royce materialen en hightech uit de ruimtevaart.

Wat meteen opvalt in het interieur van de Black badge is de afwerking in aeronautisch koolstofvezelcomposiet verweven met aluminium, materiaal dat veel wordt gebruikt voor de buitenkant van Stealth vliegtuigen. Dit futuristisch materiaal werd in Goodwood geherinterpreteerd tot één van de meest innovatieve premium luxematerialen ter wereld. 

Om dit geweldige, innovatieve materiaal te creëren werden draden aeronautisch aluminium van slechts 0,014mm diameter zorgvuldig samengeweefd en vervolgens verbonden met koolstofvezel. Dit oppervlaktemateriaal wordt vervolgens bedekt met zes laklagen, 72 uur lang gedroogd en uiteindelijk manueel gepolierd tot het glimt als een spiegel. 

Naast de ontwikkeling van dit luxemateriaal werden de luchtroosters op het dashboard en achter in de Black Badge auto’s donkerder gemaakt door het gebruik van PVD (Physical Vapour Deposition). Deze oppervlaktebewerkingsmethode is één van de weinige technieken om metaal te lakken zonder dat de onderdelen verkleuren of dof worden door herhaaldelijk gebruik. 

In het dashboard treffen we een nieuwe Black Badge klok aan waarvan de wijzers een oranje punt hebben en de wijzerplaat versierd is met het ‘Unlimited’-oneindigheidslogo dat al eerder opdook in de befaamde Phantom Drop Head ‘Waterspeed’ die in 2014 werd gecreëerd ter ere van het snelheidsrecord van kampioen Sir Malcolm Campbell. Net als Campbell heeft de eigenaar van een Black Badge de typische gewoonte om grenzen uit te dagen of te negeren, een kenmerk dat gevierd wordt met het ‘Unlimited’-logo. Het ‘Unlimited’-oneindigheidslogo is ook geborduurd op de binnenbekleding van de Black Badge. Voor nog meer effect wordt het zwarte leder in de Ghost Black Badge gecombineerd met levendige kleuren zoals Tailored Purple, en met Colbalto Blue in de Wraith Black Badge.

De final touch? Het stemmige sterrenlicht, gecreëerd door de zwarte bovenbekleding en in het hele interieur verspreid door reflectie via de gepolierde panelen van het dashboard, zorgt voor een duistere ambiance. 

 

Rolls-Royce engineering en technologisch raffinement: het diepere karakter van de Black Badge treedt op verschillende, subtiele manieren aan het licht. 

De Ghost Black Badge en Wraith Black Badge zijn heel verschillende Rolls-Royces. En sowieso zijn ze een Rolls-Royce als nooit tevoren. De Ghost, gelanceerd in 2009 en vernieuwd in 2014, is niet zomaar een auto: het is de krachtigste interpretatie ooit van een Rolls-Royce ‘limousine’ en trekt vooral succesvolle ondernemers aan die zowel graag zelf rijden als rondgereden willen worden. 

De Wraith, geïntroduceerd in 2013, is de ultieme Gran Turismo van elke gentleman, een auto voor degene die het stuur het liefste zelf in handen neemt. 

Hoe nu deze twee geweldige auto’s op een authentieke manier te doordringen met de Black Badge-geest, zonder ze in hun essentie te raken? 

“De Black Badge stelde de Rolls-Royce ingenieurs voor een fantastische uitdaging. We hebben altijd al gewerkt met topwagens, auto’s die beschouwd worden als de beste ter wereld,” zegt Philip Koehn, directeur engineering bij Rolls-Royce Motor Cars. “Technische excellentie en technologisch leiderschap staan al 112 jaar centraal bij het merk Rolls-Royce. De Black Badge Rolls-Royces vormen daarop geen uitzondering, ze zetten deze traditie voort. Voor ons was het essentieel dat de esthetische aantrekkingskracht en belofte van de Black Badge Ghost en Black Badge Wraith onderbouwd werden met superieur ingenieurswerk. De auto’s moesten niet alleen van elkaar verschillen, maar hun eigenaars ook iets wezenlijk anders bieden dan de basismodellen: een sterker bezielde en extatischere beleving, maar dan in pure Rolls-Royce traditie.”

Met de Ghost Black Badge genieten de passagiers achterin van ultiem comfort, waartoe ook het ‘vliegend tapijt’-gevoel van Rolls-Royce behoort. 

De ingenieurs van Rolls-Royce gebruikten de flexibiliteit van de 6.6 liter V12 motor om de Ghost Black Badge nog iets dominanter te maken. Subtiele motoraanpassingen verhogen het vermogen met 40 pk naar 603 pk (450 kw) en het koppel met 60 Nm (840 Nm) in vergelijking met de huidige Ghost. De upgrade naar de 8-traps automatische versnellingsbak geeft de Ghost Black Badge nog meer pit bij het ontketenen van zijn kracht. 

Een intuïtief afgestelde gasrespons met intelligente geautomatiseerde elektronica zorgt voor een nog nauwkeurigere respons van de versnellingsbak. Voorbij 25% van de slag van het gaspedaal gedraagt de versnellingsbak zich anders: langere overbrengingen en 200 tot 500 tpm hogere schakelmomenten, afhankelijk van de versnelling. Bovendien vergt een terugschakeling 20% minder druk op het gaspedaal, waardoor de Ghost Black Badge nog prompter reageert op de bedieningen van de bestuurder.  

Bij het remmen wordt bij ietwat lagere toerentallen teruggeschakeld, wat voor meer veiligheid van de extra motorrem zorgt en de rijervaring nog pittiger maakt. Dankzij wijzigingen aan de ophanging en de stuurinrichting, alsook de inbouw van nieuwe aandrijfassen, blijft de Ghost Black Badge een uiterst luxueuze rijervaring verzekeren en is hij net iets meer gericht op de bestuurder. 

De Wraith Black Badge is weer helemaal anders.

Met zijn 623 pk (465 kW) is de Wraith niet alleen de meest krachtige Rolls-Royce ter wereld, maar ook het meest bestuurdersgerichte model uit de Rolls-Royce familie. De ingenieurs weten hoe gedreven en grensverleggend deze nieuwe generatie klanten door het leven gaat; daarom hebben ze zich met hart en ziel ingezet om deze fenomenale fastback coupé unieke karaktertrekken te geven. 

Door extra koppel (+ 70 Nm) toe te voegen aan het al aanwezige hoge vermogen, en een volledig nieuw ontworpen luchtvering, nieuwe aandrijfassen en een opgewaardeerde 8-versnellingsbak te ontwikkelen heeft Rolls-Royce een nog meer op de bestuurder gerichte, behendige Wraith vervaardigd. Daarbij werden de intrinsieke elementen van het lichte ‘vliegend tapijt’-gevoel van Rolls-Royce behouden. 

Ook hier geeft de upgrade naar de 8-traps automatische versnellingsbak de Wraith Black Badge nog meer pit bij het ontketenen van zijn kracht. 

Ook de Black Badge Wraith kan bogen op intuïtief afgestelde gasrespons.

Voorbij 25% van de slag van het gaspedaal zijn de overbrengingen langer en de schakelmomenten 300 tot 500 tpm hoger, afhankelijk van de versnelling. Voor het schakelen wordt het toerental van de Wraith Black Badge op 6000 tpm gebracht wanneer de gashendel 80-100% geopend is.

Dit zorgt voor een gevoel van directe gasrespons bij het aanhouden van een pittige rijstijl met meer piekvermogen. Met de intuïtieve gasklep in de midrange (ca. 70% tot 80% geopend) gaat de versnellingsbak over tot een sneller schakelpatroon. Tijdens het vertragen of remmen wordt bij een iets lager toerental teruggeschakeld, wat voor een grotere veiligheid van de extra motorrem zorgt en de rijervaring nog pittiger maakt.

Het resultaat is een strakkere en iets meer gespierde rij-ervaring, met een aanzienlijk verhoogde bestuurbaarheid, een uitzonderlijke stuurfeedback en een onberispelijk bochtgedrag. Dankzij de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging voelt de auto veel veiliger aan, zelfs bij hoge snelheden, doordat de stuurbekrachtiging zich aan de snelheid van de auto aanpast.