De Dawn in het land van de rijzende zon

Na een uiterst succesvolle wereldwijde online lancering en onthulling van de nieuwe Rolls-Royce Dawn tijdens de International Motor Show in 2015 te Frankfurt, kondigde Rolls-Royce Motor Cars de start van formele bestellingen in Japan van de meest luxueuze coupé-cabriolet ter wereld aan.

Na overweldigende reacties tijdens exclusieve besloten previews van de auto in de zomer van 2015 te Tokyo wordt verwacht dat Japan de grootste markt wordt voor de Dawn in de regio Azië/Stille Oceaan.

 

“Net voor zonsopgang is de duisternis het grootst”

De nieuwe Rolls-Royce Dawn brengt een koele, eigentijdse interpretatie van wat een super-de-luxe cabrio-vierzitter zou moeten zijn: zeldzaam, geraffineerd en de meest uitnodigende luxeauto die men maar kan vinden. De auto haalt zijn inspiratie uit de Silver Dawn, een beroemde en zeldzame Rolls-Royce naam die slechts werd gebruikt voor 28 uiterst exclusieve coupé-cabriolets tussen 1950 en 1954.

In uitdagende tijden klinkt de zin “Net voor zonsopgang is de duisternis het grootst” als een baken van hoop. Deze ochtendlijke duisternis, waar fantomen, geesten of schimmen vrij spel hebben en de mens angst inboezemen, wordt weggevaagd door een dynamische uitbarsting van zonlicht die ons wekt voor een nieuwe zonsopgang en voor de eindeloze mogelijkheden die de dag ons biedt.

 

Een echte vierzitter met compromisloze technologie

De Rolls-Royce designethiek ontwierp een auto die alle waarmerken van het ongeëvenaarde vakmanschap van Rolls-Royce combineert met een filosofie van een moeiteloze, maar verfrissende rijbeleving.

In uitdagende tijden klinkt de zin “Net voor zonsopgang is de duisternis het grootst” als een baken van hoop. Deze ochtendlijke duisternis, waar fantomen, geesten of schimmen vrij spel hebben en de mens angst inboezemen, wordt weggevaagd door een dynamische uitbarsting van zonlicht die ons wekt voor een nieuwe zonsopgang en voor de eindeloze mogelijkheden die de dag ons biedt.

 

Een echte vierzitter met compromisloze technologie

De Rolls-Royce designethiek ontwierp een auto die alle waarmerken van het ongeëvenaarde vakmanschap van Rolls-Royce combineert met een filosofie van een moeiteloze, maar verfrissende rijbeleving.

“Bij Rolls-Royce zijn we er trots op dat we elegante auto’s creëren die ook fungeren als sociale ruimtes,” vertelt de directeur Design bij Rolls-Royce, Giles Taylor. “Het idee dat een auto als de Dawn alleen maar dagelijks comfort zou kunnen bieden aan twee volwassenen, stuit ons tegen de borst. Bij de creatie van de Dawn leveren we niets in op de luxe en het comfort dat vier volwassenen wensen te beleven tijdens een stijlvolle rit.”

De Rolls-Royce ingenieurs hebben speciale aandacht besteed aan het dak van de Dawn, dat evenveel stilte biedt als een Wraith en zich in amper 20 seconden opent bij een rijsnelheid tot 50 km/u. Met een dakbekleding van stof wilden we de allerstilste cabriolet ter wereld creëren. Dit streven naar stilte geldt voor alle facetten van de dakconstructie en voor de nieuwe auto in zijn totaliteit. Het technische team verzon zelfs een naam voor wat ze wilden bereiken met het dakmechanisme: het Stille Ballet.

Het dak heeft een elegant, sensueel design, maar is ook één van de grootste dakbedekkingen die ooit voor een cabriolet werden ontwikkeld. Alleen dat van de Rolls-Royce Phantom coupé-cabriolet is nog groter.

 

Een zelfbewegende sculptuur

Met 80% unieke carrosseriepanelen is de nieuwe Rolls-Royce Dawn anders dan zijn stalgenoten. Deze eigentijdse premium luxe coupé-cabriolet voor 4 inzittenden is een verdere evolutie van de Rolls-Royce designtaal met één duidelijk doel voor ogen: een auto maken die even mooi oogt met het dak omhoog als met het dak omlaag.

Bij neergelaten dak spreken de sensuele lijnen van de Dawn voor zichzelf. Van opzij bekeken wekken de steile hoek van de voorruit, het vloeiende lijnprofiel op de achtersteven en de hoge schouderlijn de indruk van moeiteloze dynamiek. Diezelfde oplopende schouderlijn omarmt de achterzijde van de passagierscabine en creëert zo een extra knus effect.

Het dek getuigt van puur Rolls-Royce vakmanschap. De panelen in poreus Canadel-hout volgen de hoefijzervorm van de zitruimte achterin, terwijl het hout van het dek, dat de klant naar eigen smaak kan kiezen, langs de ‘waterval’ tussen de achterstoelen naar beneden en rondom de cabine naar de deurpanelen loopt, als een uitnodiging om in te stappen.

 

Discrete technologie voor een moeiteloze rit

Behalve de onbetwiste vooruitgang in het bouwen van soft-top auto’s door het Rolls-Royce team introduceert de nieuwe Rolls-Royce Dawn ook verschillende andere op maat gemaakte technologische innovaties.

De uitdaging bij het ontwerpen van elke cabriolet schuilt in het behoud van een hoge graad van torsiestijfheid over de hele carrosserie, en het beperken van het gewicht. Torsiestijfheid is essentieel om de typische vibraties bij de meeste cabriolets te minimaliseren en de rijdynamiek van de auto te behouden.

Een nieuw ontworpen ophanging zorgt voor een optimale carrosseriestijfheid en gewichtsverdeling van deze nieuwe auto, en staat garant voor ultiem rijcomfort en het typische ‘vliegend tapijt’-gevoel van Rolls-Royce.

De informatie van de sterk geactualiseerde multimedia interface en het navigatiesysteem wordt prachtig weergegeven op een nieuw 10.25” hoge-definitiescherm dat bestuurd wordt met de Spirit of Ecstasy Controller. Met deze controller is het bovendien mogelijk om met de vinger Japanse karakters te schrijven op een aanraakscherm.

Nieuwe software voor de radar en de camera, die zich respectievelijk in de voorbumper en bovenaan de voorruit bevinden, zorgt voor snellere responstijden van het systeem, inclusief een snellere voorbereiding van de remmen om op een noodstop te anticiperen. In een eventuele noodsituatie stelt de Dawn in een fractie van een seconde vanuit de achterhoofdsteunen een verborgen roll-over beschermingssysteem in werking.

In de Rolls-Royce Dawn werden de laatste ontwikkelingen op het vlak van led-lichttechnologie toegepast. De lichtbeheersing wordt hierbij sterk verbeterd door adaptieve technologie.

Bovendien werd het automatisch dippen van de koplampen vervangen door nieuwe, revolutionaire anti-verblindingstechnologie. De veiligheid bij het rijden ’s nachts is geoptimaliseerd door een head-up display en een hittedetectiesysteem.

Het kloppend hart en de ziel van de Dawn is, zoals bij elke Rolls-Royce, de twinturbo 6,6 liter V12-motor. De combinatie met een 8-traps, satellietondersteunde automatische transmissie, die GPS gegevens gebruikt om de auto verder te laten kijken dan de bestuurder kan, garandeert een uitzonderlijke rijbeleving.